Çocuk ve Korona Virüs

DOĞRU BİLGİ, SAĞLIKLI ÇOCUK  

ÇOCUKLARLA KORONA VİRÜSÜ HAKKINDA KONUŞMAK  

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü, çocuklara  nasıl anlatılması gerektiğinin bilinmezliğiyle ebeveynlerde  çok daha fazla stres ve kaygı oluşturabiliyor. Ancak bu  noktada en çok dikkat edilmesi gereken şey, yani  yetişkinin kendi kaygısını kontrol etmesi göz ardı  edilebiliyor.  

Çocukların kaygılarının birçoğu ebeveynlerinden  yansıyanlardır. Onların yanında seyredilenler, olaylara  karşı verilen tepkiler, endişeli söylemler zaten birçok  sorunun cevabını aradıkları bir dönemde aşırı stres ve  kaygıya yol açabiliyor. 

KORONA VİRÜSÜ BİLMECESİ

Depremler, orman yangınları ve sonrasında salgın… Son  aylarda peşpeşe yaşanan doğal afetlerle birlikte  çocukların ebeveynlerinden yanıtlamasını bekledikleri  sorular her geçen gün artıyor. 

Çocuklarımızın hem kaygılarını en aza indirmek hem de  sordukları sorulara yeterli yanıtlar verebilmek için  aşağıdaki öneriler yol gösterici olabilir.  

1. Kaygıları ve korkuları kontrol etmek:  

Kaygının bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır. Siz  kaygılarınızı ve korkularınızı kontrol edemezseniz,  çocuğunuz tüm bunları hissederek içselleştirmeye  başlayacaktır. Bir süre sonra da çocuğunuzun, bu durumu  telafi edilemez ve başa çıkılamaz bir problem olarak 

görmesine neden olacaktır. Psikolojik dayanıklılığınızı  arttırarak önce size iyi gelecek adımlar atmalısınız.  

2. Yaş seviyesine uygun bilgiler vermek:  

Çocuklara her konuda yaş seviyesine uygun, doğru, net ve kısa bilgilerin verilmesi oldukça önemli. Ne aşırı ne de az  bilgi vermek doğru olmayacaktır. Sadece sizin  anlattıklarınızın değil, seyrettiklerinizin de çocuğunuzu  etkileyeceğini unutmamalısınız. Gelecekle ilgili güven  verici cümleler kurarak çocuklarımızı rahatlatmalıyız.  Çünkü çocuklar ‘güvendesin’ mesajını almaya ihtiyaç  duyarlar.  

(Türkiye’nin de yer aldığı 42 ülkeden 4322 çocuğu  kapsayan uluslararası bir anketin sonuçlarına göre,  sağlıklı bilimsel verileri öğrenen çocuklar korona virüsü  ve etkilerinden daha az endişe duyuyor.)  

3. Rahat soru sormasını sağlamak:  

Korona virüsünün ne olduğu basit bir dille anlatılmalıdır.  Örneklerle, görsellerle veya videolarla destekleyeceğiniz  anlatımınız boyunca, çocuğunuzu soru sorması için  cesaretlendirmelisiniz. Benmerkezci dönemde olan yaş grubu, her şeyin kendileriyle ilgili olduğunu düşündükleri  için belirsiz ifadeler çok daha korkutucu bir boyuta  ulaşacaktır. Onların anlayabileceği şekilde, yanıtınızdan  tatmin olduğuna emin olana kadar açıklamaya devam  etmelisiniz. Doğru miktarda vereceğiniz bilgilerle  çocuğunuzun ne kadar rahatladığını farkedeceksiniz.  Tıpkı siz de çocuğunuz gibi doğru miktarda ve güvenilir  bilgi almayı da unutmamalısınız.

*Okul öncesi çocukların soruları ve ebeveynlerin  verebileceği cevaplar:  

-Virüs nedir?  

Virüsü gözlerimizle göremeyiz. Tıpkı mikroplar gibi  onlar da bizi hasta ederler. 

-Maskeyi neden takıyoruz? 

Virüsü insanlar öksürerek ya da hapşırarak  birbirlerine bulaştırabilirler. Bu nedenle maske  takıyoruz  

-Neden sürekli ellerimizi yıkıyoruz? 

Virüsün en sevdiği şey elden ele dolaşmak, bu yüzden  ona bulaşıcı deniliyor. Suyu ve sabunu ise hiç  sevmiyor. Onun sevmediği şeyleri yaparsak hasta da  olmayız. 

-Neden toplu yerlere gitmiyor ya da gidince çok  dikkatli oluyoruz? Arkadaşlarımızı neden istediğimiz  zaman göremiyoruz? 

Kalabalık yerlerde bir çok insan var. Bu insanlardan  bazıları bu virüs yüzünden hasta olmuş olabilir. Hani  hapşırıp öksürünce virüs yakındaki başka insanlara  

da bulaşıyordu ya, o yüzden kalabalık yerlerden uzak  duruyoruz. 

-Büyüklerimizi neden ziyaret edemiyoruz? 

Bazen virüs bizi hasta etmeyebilir, ama bizden başkalarına  geçebilir. Virüs büyüklerimizi çok daha fazla hasta edeceği için, bir süre onların yanına  gidemiyoruz. 

-Okula neden gidemiyoruz? Parkta neden oynayamıyorum? 

Virüsler kalabalık yerleri çok seviyordu hatırladın mı? 

Okullar da, parklar da kalabalık yerler olduğu için kapalı tutuluyor. Ama bu sırada bizim evde de oynayabileceğimiz bir çok oyunumuz var. 

-Neden dışarı çıkamıyoruz? 

Tıpkı evde ve okulda olduğu gibi dışarıda da bazı  kurallar var. Bu da bir süre uyulması gereken bir  kural. 

-Ne zaman eskisi gibi olacağız? 

Hastalanınca ilaç alıyoruz bazen iğne oluyoruz.  Doktorlar da şimdi bu virüs için ilaç ve iğne  hazırlıyorlar. Sonra yeniden eskisi gibi olacağız.  

4. Kişisel temizlik ile ilgili bilgileri tazelemek: 

Tuvalet kullanımı sonrası, yemekten önce veya öksürme,  hapşırma gibi durumlarda ve dışarıdan eve gelindiğinde en  az 20 saniye sabunla ellerini yıkamaları konusunda bilgiler  verilmeli ve model olunmalıdır. Evde oyun ile canlandırma  yaparak, video seyrederek ya da şarkı eşliğinde birkaç  etkinlik yapılabilir. 

5. Yeni normal dönemi normalleştirmek:  

Çocuğun hayatı ebeveyninin çizdiği alanla bağlantılıdır.  Siz o alanı normal bir döngüye soktuğunuzda çocuğunuz  da o alanda uyum göstermeye başlayacaktır. Yapılan her  değişikliğin nedeninin açıklanması bu uyumu  kolaylaştıracaktır.  

Çocuklarımız bu süreci duyuyor, hissediyor ve yaşıyorlar.  Bizler de onların sesine kulak vermeli, neler yaşadıklarını  ve hissettiklerini farkederek duygularını düzenlemelerine  yardımcı olmalıyız.  

Uzm. Psk. / Lisanslı Psikoterapist Nuray ÖZBEN AVŞAR